Näin hyödynnät venäjän opetuksessa Pora!-digikokeita
Artikkeli16.12.2019

Näin hyödynnät venäjän opetuksessa Pora!-digikokeita

Digikokeet soveltuvat hyvin venäjän aikuisopetuksen oppitunteja virkistämään ja asioiden kertausta tukemaan.

Pora!-sarjaan kuuluvat kirjakohtaiset digikoepaketit sisältävät monipuolisia tehtäviä kappaleista, esimerkiksi venäjän aakkoskurssin, kuullun ja luetun ymmärtämisiä, sanastotehtäviä ja videotehtäviä.

Innosta!

Digikokeilla voi innostaa opiskelijoita uuteen kurssiin ja sen materiaaliin. Kokoavissa tehtävissä on esimerkiksi kulttuurivisa, jonka läpikäyminen opiskelijoiden kanssa on varmasti antoisaa. Kulttuurivisat eivät liity aivan suoraan kirjan kappaleisiin, vaan niissä syvennetään aiheita kulttuurista ja maantuntemuksesta. Visojen avulla opiskelija saa tietää, mikä on Lada venäjäksi (Ziguli) tai minkä urheilujuhlan maskotti oli Mishka-karhu (Moskovan olympialaiset).

Digikokeita voi hyödyntää sanastoa opeteltaessa. Monet teemasanastotehtävät sisältävät myös kuvatehtäviä, jolloin nähdään, miltä esimerkiksi samovaari näyttää.

Elävöitä!

Uuden teeman käsittelyn voi aloittaa myös kuunteluharjoituksella, joka johdattelee teemaan. Kuunteluissa käsitellään kappaleeseen liittyviä asioita monipuolisella tavalla, ne sisältävät esimerkiksi haastatteluja ja blogeja. Myös luetun ymmärtämistehtäviä voi käyttää kappaleiden kulttuuriasioiden syventämiseen. Luetun ymmärtämistehtävistä löytyy esimerkiksi tietoa Baikal-järvestä, vinkkejä Pietarin uusimmista nähtävyyksistä sekä urheilu-uutisia.

Digikokeiden sisältämät videot elävöittävät oppituntia. Pora 1 -videolla kohtaamme opiskelijan, joka kertoo perheestään ja opinnoistaan, myös lemmikkikoira näyttäytyy. Pora 2 -videolla samainen nuori kertoo itsestään laajemmin, ja nyt esitellään lemmikkikissa nimeltä Sylvi. Pora 3 -videolla nähdään työpaikkahaastattelu, kun opiskelija hakee kesätyötä taidemuseosta, jännää! Samaa videota voi käyttää moneen kertaan, koska sen tehtävissä on erilaisia vaihtoehtoja, joissa kysytään eri asioita.

Kertaa!

Kurssilla voi kerrata asioita esimerkiksi digikokeiden kokoavien ja kertaavien tehtävien avulla. Opiskelijat tekevät kokeen tunnin alussa, palauttavat sen ja koe voidaan käydä yhdessä läpi, jolloin opettaja näyttää oikeat vastaukset ja tarvittaessa selittää haastavia kohtia opiskelijoille.

Digikokeet sopivat mainiosti kurssin lopussa opitun kertaamiseen. Erityisen hyvin tähän soveltuvat kokoavat sanasto- ja rakennetehtävät, joiden avulla kielioppi- ja sanastoasiat kertautuvat näppärästi.

Digikoepaketista voi valita haluamansa tai ryhmällensä sopivat tehtävät. Mikään ei estä tekemästä koeosioita pareittain tai ryhmässä.

Virkistävää venäjänopetusta!

Sirpa Piispanen
Venäjän kielen opettaja
Artikkeli24.2.2021

Oma englannin kirja aikuisten perusopetuksen opiskelijoille

Uutiskirje9.2.2021

Finn Lecturan helmikuun uutiskirje

Artikkeli5.2.2021

Ystävänpäivään sopiva tehtävävinkki englannin oppitunnille