Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Yleistä

Haluan tilata Finn Lecturan painettuja julkaisuja. Miten toimin?

Finn Lecturan oppikirjoja myydään kirjakaupoissa ja tavarataloissa ympäri maan. Jälleenmyyjiä on koottu erilliselle sivulle. Lisäksi kirjoja voi ostaa Otavan kirjakaupasta (Uudenmaankatu 10, 00120 Helsinki) sekä Otavan verkkokaupasta. Oppilaitosten ja jälleenmyyjien tilaukset tehdään Kirjavälitykselle (sähköposti: kvtilaus@kirjavalitys.fi, puhelin: 010 345 1580).

Kuinka voin pyytää opettajan näytekappaletta oppikirjasta?

Tällä lomakkeella voit pyytää maksutonta näytekappaletta Finn Lecturan julkaisemasta oppikirjasta. Lomake on tarkoitettu vain opettajien käyttöön oppimateriaalivalintojen helpottamiseksi. Pidätämme oikeuden päättää opettajien näytekappaleiden lähettämisestä oman harkintamme mukaan.

Käyttämäni oppikirjan takakannessa lukee, että kirjan tehtävien ratkaisut löytyvät Finn Lecturan verkkosivuilta. Mistä löydän tehtävien ratkaisut?

Tehtävien ratkaisut löytyvät Digimateriaalit-palvelusta kunkin julkaisun kohdalta.

Minulla on kirjaidea tai käsikirjoitus, jota haluan tarjota Finn Lecturalle. Keneen voin olla yhteydessä?

Mikäli sinulla on valmis käsikirjoitus tai ajatus kirjasta, jonka haluaisit tehdä, voit lähettää sen Finn Lecturan asiakaspalveluun: info@finnlectura.fi. Käsittelemme kaikki yhteydenotot ja vastaamme niihin 1–3 kuukauden kuluessa.

Miten Finn Lectura käsittelee henkilötietojani?

Käsittelemme henkilötietoja vain suostumusten mukaisesti, tietoturvallisesti ja vastuullisesti. Periaatteenamme on, että kerromme henkilötietojen käsittelystä avoimesti emmekä kerää sellaista tietoa, jonka käytölle ei ole perusteita käyttötilanteessa.

Finn Lectura on osa Kustannusosakeyhtiö Otavaa ja noudattaa samaa tietosuojaselostetta. Tietosuojaselosteeseen voit tutustua Otavan sivuilla osoitteessa www.otava.fi/tietosuojaseloste.

Digimateriaalit-palvelu

Mikä on Finn Lecturan Digimateriaalit -palvelu?

Finn Lecturan Digimateriaalit on verkkopalvelu, joka tarjoaa opettajille, oppilaitoksille ja opiskelijoille helpon ja kätevän tavan hankkia ja käyttää Finn Lecturan sähköisiä oppimateriaaleja (äänitteet, opettajan oppaat ja muut lisämateriaalit).

Olen opiskelija, ja haluan rekisteröityä Digimateriaalit-palveluun. Kuinka toimin?

Miten tilaan digimateriaaleja?

Palveluun kuuluu kauppanäkymä, jossa on mahdollista tutustua kaikkiin Finn Lecturan julkaisemiin sähköisiin oppimateriaaleihin. Tilaukset tehdään suoraan verkkopalvelusta. Oppilaitokselle materiaalit tilaa oppilaitoksen hallinnoija. Oppilaitoksen tilauksesta lähetetään lasku annettuun laskutusosoitteeseen.

Yksittäiset käyttäjät (opettajat ja opiskelijat) voivat tehdä hankintoja omaan käyttöönsä verkkopankkitunnuksilla ja luottokorttimaksulla. Katso kuvalliset ohjeet.

Kuinka paljon digimateriaalit maksavat?

Kaikkien digimateriaalien hinnat ovat nähtävillä suoraan Finn Lecturan Digimateriaalit -palvelussa. Hintojen näkeminen ei vaadi rekisteröitymistä.

Miten koulut tai yksiköt tulee perustaa palveluun?

Jokainen koulu, oppilaitos tai useammalla paikkakunnalla toimivan yrityksen toimipiste on perustettava Finn Lecturan Digimateriaalit -palveluun erillisenä oppilaitoksena. Tämä johtuu siitä, että Digimateriaalit-palvelussa käytössä oleva oppilaitoksen koosta riippumaton hinnoittelumalli perustuu siihen, että lisenssit hankitaan koulu- ja toimipistekohtaisesti.

Hinnoittelu- ja lisenssimalli on pyritty pitämään mahdollisimman yksinkertaisena, jotta palvelun käyttö olisi mahdollisimman selkeää, ja jokainen oppilaitoksen opettaja voisi käyttää kyseiseen oppilaitokseen hankittuja aineistoja helposti.

Jotta väärinkäytöiltä vältytään, jokaisen oppilaitoksen hallinnoija vastaa oppilaitoksen opettajien hyväksymisestä ja listan ylläpitämisestä. Tämä velvollisuus on mahdollista uskottavasti täyttää vain, jos hallinnoijalla välitön käsitys kuhunkin oppilaitokseen kuuluvista opettajista. Tarvittaessa yksittäinen opettaja voi kuulua Finn Lecturan Digimateriaalit -palvelussa useampaan oppilaitokseen, mutta lisenssit ovat tällöinkin oppilaitoskohtaisia.

Kuka voi olla oppilaitoksen hallinnoija?

Oppilaitoksen hallinnoija voi olla koulusihteeri, rehtori tai muu henkilö, joka voi hyväksyä oppilaitoksen tekemiä laskutushankintoja.

Miten oppilaitosten hallinnoijat rekisteröityvät Finn Lecturan Digimateriaalit -palveluun?

Oppilaitosten hallinnoijat rekisteröityvät samalla lomakkeella kuin opettajat. Oppilaitoksen valitsemisen yhteydessä on mahdollista ilmoittaa olevansa oppilaitoksen hallinnoija. Mikäli oppilaitosta ei vielä ole luotu palveluun, uuden oppilaitoksen tiedot voi syöttää rekisteröitymisen yhteydessä.

Opetan useammassa kuin yhdessä oppilaitoksessa. Kuinka rekisteröidyn Finn Lecturan Digimateriaalit -palveluun?

Opettajaksi rekisteröitymisen yhteydessä voi valita vain yhden oppilaitoksen, johon käyttäjätili liitetään. Rekisteröitymisen jälkeen on kuitenkin mahdollista pyytää tilin liittämistä myös muihin oppilaitoksiin. Jokaisen oppilaitoksen hallinnoijan on kuitenkin erikseen tarkistettava ja hyväksyttävä oppilaitokseen liitettävät opettajat.

Millaisia lisenssejä Finn Lecturan Digimateriaalit -palvelussa on myynnissä?

Oppimateriaaleja on saatavilla kolmen, seitsemän, yhdeksän ja kahdentoista kuukauden lisensseillä. Lisenssit ovat tuotekohtaisia eikä kaikista tuotteista välttämättä ole saatavilla kaikkia lisenssityyppejä. Lisenssit eivät uusiudu automaattisesti. Osa tuotteista on saatavilla myös kertaostoksina.

Mikä on kertaostos?

Kertaostoksena myytävien tuotteiden käyttöoikeutta ei ole rajoitettu lisenssikauteen. Kertaostoksesta toimitetaan latauslinkki, jonka avulla oppimateriaalin voi tallentaa omalle tietokoneelleen. Tuote on ladattavissa Finn Lecturan Digimateriaalit -palvelusta vain rajoitetun ajan, ja latausajan umpeuduttua tuotteen tallentaminen edellyttää uutta hankintaa.

Mikä on opiskelijan äänite?

Opiskelijan äänite on itseopiskelun tueksi tarkoitettu äänimateriaali, jolta löytyvät oppikirjan kappaleiden tekstit ääneen luettuina sekä mahdolliset ääntämisosiot. Opiskelijan äänitteen sisältö vaihtelee jonkin verran julkaisukohtaisesti. Opiskelijan äänite on saatavilla ainoastaan sähköisessä muodossa.

Mitä eroa on opettajan ja oppilaitoksen lisenssillä?

Opettajan lisenssi on henkilökohtainen ja vain kyseisen opettajan käytettävissä, oppilaitoksen lisenssi on kaikkien kyseisen oppilaitoksen opettajien käytettävissä. Opettajan lisenssin voi hankkia opettaja itse, oppilaitoksen lisenssin hankkii oppilaitoksen edustaja.

Miten uusin lisenssin?

Tällä hetkellä lisenssejä ei ole mahdollista uusia vanhan lisenssin ollessa yhä voimassa. Lisenssin umpeutumisen jälkeen uuden voi kuitenkin ostaa Lisenssit-sivulta Umpeutuneet-välilehdeltä. Katso ohjeet umpeutuneiden lisenssien uusimiseen.

Digituotteet

Etä- ja verkko-opetus: Saanko käyttää esitysmateriaalia verkko- tai etäopetuksessa?

Finn Lecturan esitysmateriaalia saa käyttää verkko- ja etäopetuksessa, mikäli oppilaitos on hankkinut Kopioston kopiointiluvan ja opiskelijoilla on oppikirjat käytössä.

Sellaisen oppitunnin, jolla käytetään Finn Lecturan esitysmateriaalin tai muun oppimateriaalin sisältämiä ääni- ja/tai videosisältöjä, tallentaminen ja jakaminen millään alustalla on tekijänoikeussyistä kiellettyä.

Kopioston kopiointiluvasta saa lisätietoja Kopiostolta: www.kopiosto.fi.

Digitehtävät: Miten oppilaitos voi ostaa digitehtävien lisenssejä?

Oppilaitos voi hankkia digitehtäviä ostamalla lisenssipaketin (lisenssipaketin koko on vähintään 10 lisenssiä). Kun oppilaitos on hankkinut lisenssipaketin, oppilaitoksen hallinnoijan tilille tulee lisenssien lunastuskoodi, jonka voi jakaa opiskelijoille. Lisenssipaketin oston yhteydessä myös oppilaitoksen opettajat saavat 12 kk käyttöoikeuden digitehtäviin.

Digitehtävät: Oppilaitoksemme osti lisenssejä digitehtäviin. Kuinka opiskelija saa digitehtävät käyttöönsä?

Oppilaitoksen hallinnoijan tilillä välilehdellä ”Lisenssipaketit” on lunastuskoodi, jolla voi lunastaa hankitun määrän lisenssejä. Oppilaitoksen hallinnoija antaa koodin joko suoraan opiskelijoille, tai opettajalle, joka jakaa sen eteenpäin opiskelijoille.

Koodin lunastaakseen opiskelijan tulee olla rekisteröitynyt tai rekisteröityä Digimateriaalit-palveluun. Rekisteröitymisohjeet löytyvät täältä.

Opiskelija kirjautuu Digimateriaalit-palveluun ja välilehdellä ”Omat materiaalit” syöttää lunastuskoodin kohtaan ”Lunasta tuote koodilla”.

Tämän jälkeen digitehtävät siirtyvät opiskelijan omiin materiaaleihin, ja opiskelija voi käyttää digitehtäviä 12 kk ajan. Hallinnoijan tilillä voi myös seurata, kuinka monta lisenssiä lisenssipaketissa on jäljellä.

Digitehtävät: Oppilaitoksemme osti 10 lisenssin paketin digitehtäviin, mutta saimme vain yhden koodin. Miten toimimme?

Lisenssipaketilla on vain yksi lunastuskoodi, ja koodia voi käyttää niin monta kertaa kuin lisenssipaketissa on lisenssejä. Opiskelijat saavat käyttöoikeuden tuotteeseen syöttämällä lunastuskoodin ”Omat materiaalit” välilehdellä.

Digitehtävät: Voiko jo lunastetun lisenssin siirtää yhdeltä opiskelijalta toiselle opiskelijalle?

Ei voi. Kun lisenssi on kertaalleen lunastettu, se on voimassa 12 kk ajan lunastuskoodia käyttäneen opiskelijan omissa materiaaleissa.

Digitehtävät: Kuinka kauan lisenssipaketin lisenssit ovat voimassa?

Kun oppilaitos ostaa lisenssipaketin, kaikki kyseisen oppilaitoksen opettajat saavat automaattisesti tuotteeseen käyttöoikeuden, joka on voimassa kaksitoista kuukautta ostohetkestä.

Opiskelijat voivat lunastaa lisenssejä lunastuskoodilla kuuden kuukauden ajan. Opiskelijan lunastama lisenssi on voimassa kaksitoista kuukautta lunastushetkestä.

Digitehtävät: Täytyykö opettajankin lunastaa lisenssi? Täytyykö tämä huomioda hankittavien lisenssien määrässä?

Opettajan ei tarvitse lunastaa lisenssiä. Kun oppilaitos ostaa lisenssipaketin, kaikki kyseisen oppilaitoksen opettajat saavat automaattisesti käyttöoikeuden tuotteeseen.

Digitehtävät: Oppilaitoksemme hankki X määrän lisenssejä. Nyt haluamme tilata lisää lisenssejä. Kuinka toimimme?

Aiemmin ostettuun lisenssipakettiin ei voi tilata lisää lisenssejä. Jos tarvittavien lisälisenssien määrä on 10 tai enemmän, oppilaitoksen hallinnoija voi tilata kokonaan uuden lisenssipaketin.

Äänitteet: Mitä eroa on mp3-äänitteellä ja suoratoisto-äänitteellä?

Suoratoistoversio mahdollistaa äänitteen kuuntelemisen suoraan verkkoselaimessa ilman lisäosia tai muita ohjelmia. Suoratoistoäänitettä voi kuunnella lisenssikauden aikana rajoittamattomasti, mutta kuunteleminen edellyttää verkkoyhteyttä eikä äänitettä voi ladata omalle laitteelleen. Mp3-versiossa äänitteen tiedostot on tallennettava omalle laitteelle. Lataaminen on mahdollista vain rajoitetun ajan, tiedostojen säilyttämisestä ja niiden toistamiseen tarvittavan ohjelman hankkimisesta ja käyttämisestä on huolehdittava erikseen.

Äänitteet: Äänitteiden kuunteleminen iPhone-, iPad-, iPod- ja Android-laitteilla

iPad (ja iPod):

 • Lataa äänitiedostojen zip-paketti tietokoneelle ja pura paketti.
 • Avaa iTunes-ohjelma ja tuo tiedostot iTunesiin.
 • Liitä iPad tietokoneeseen usb-johdolla: laite näkyy iTunes-ohjelman vasemmassa sivupalkissa.
 • Valitse iTunesissa ne albumit tai tiedostot jotka haluat siirtää iPadille. Raahaa ko. tiedostot iTunesissa iPad-laitteen päälle, iPadin sisältö päivittyy.

iPhone (mac-tietokoneen kautta):

 • Mene tietokoneen selaimella Finn Lecturan Digimateriaalit -palveluun haluamasi oppikirjasarjan äänitemateriaaliin ja klikkaa äänitiedostolinkkiä.
 • Lataa zip, pura se ja avaa äänitiedostot iTunesilla.
 • Liitä iPhone koneeseen johdolla ja synkronoi haluamasi äänitiedostot puhelimen musiikkisoittimeen. Varmista, että sinulla on käytössäsi yhteensopivat ohjelmaversiot.
 • Tarkemmat ohjeet: https://www.apple.com/fi/support/iphone/syncing/

iPhone (suora lataus puhelimeen):

 • Zip-tiedoston avaamiseen tarvitaan erillinen, App Storesta ladattava sovellus (tähän tarkoitettuja sovelluksia on paljon – sekä maksullisia ja ilmaisia). Lataa ensin haluamasi sovellus puhelimeesi.
 • Mene puhelimen selaimella Finn Lecturan Digimateriaalit -palveluun haluamasi oppikirjasarjan materiaaliin ja klikkaa äänitiedostolinkkiä.
 • Avaa zip-tiedosto lataamallasi ohjelmalla. Se, miten tiedostoa soitetaan, riippuu valitsemasi ohjelman ominaisuuksista.

Samsung-puhelimet (Android):

 • Liitä puhelin WiFi-verkkoon tai käytä liittymän datasiirtoa.
 • Lataa Play-kaupasta ilmainen sovellus, jolla voidaan purkaa zip-paketteja (esim. WinZip tai Andro Zip). Ilman sovellusta zip-paketteja ei voi purkaa.
 • Lataa äänitiedostojen zip-paketti puhelimelle. Paketti löytyy oletuksena näin: asetukset -> tallennustila -> lataukset -> muut lataukset
 • Pura zip klikkaamalla sitä.
 • Tiedostot siirtyvät automaattisesti kännykän soittimeen, jossa niitä voidaan kuunnella.

Zip-tiedostojen käsittely puhelimella ja tabletilla riippuu mm. laitteen mallista, käyttöjärjestelmästä ja asennetuista sovelluksista

Otso-sovellus

Miten lataan Otso-sovelluksen?

Otso-sovelluksen voi ladata oman laitteen sovelluskaupasta (App Store, Android Play).

Miten käytän Otso-sovellusta?

 1. Lataa Otso sovelluskaupasta. Otson käyttöä varten puhelimessa tulee olla verkkoyhteys.

 2. Avaa Otso-sovellus ja siirry haluamaasi oppikirjaan joko skannaamalla oppikirjan kansi puhelimen kameralla tai hakemalla kirjaa sen nimellä. Muista antaa sovellukselle lupa käyttää kameraasi, muuten sovellus ei toimi.

 3. Kun olet lisännyt oppikirjan "Minun kirjani" -valikkoon, avaa oppikirja klikkaamalla sen kuvaa. Sovellus kertoo, miltä kirjan sivuilta löytyy sisältöä.

 4. Avaa oppikirjasta vastaava sivu auki, ja vie puhelin sen kohdalle. Sovellukseen ilmestyy kuulokkeiden kuva, kun sivulla on kuunneltavaa. Klikkaamalla kuulokkeiden kuvaa pääset kuuntelemaan äänisisällön.

Katso kuvalliset ohjeet Otson käyttämiseen >

Millä laitteilla Otso toimii?

iPhone

Edellyttää iOS-versiota 11.0 tai tätä uudempaa versiota. Yhteensopiva laitteiden iPhone, iPad ja iPod touch kanssa.

Android-laitteet

Edellyttää Android-versiota 5.1 tai tätä uudempaa versiota.

Frequently Asked Questions

I am a student. How can I purchase the digital materials?

A student can make a purchase after signing in. See detailed instructions.

I am a student and want to create a student account. How can I register?

You can create a student account by navigating to https://digi.finnlectura.fi/students/registration/new.

See detailed instructions.