Tehtävävinkit

Freut mich! Vinkkejä saksan opiskeluun!

Hyödynnä oppitunnilla saksan Freut mich -sarjan tehtävät, jotka innostavat opiskelijat puhumaan ja oppimaan. Tehtävät sopivat sekä sarjaan tutustuville että sarjan käyttäjille, ja oppikirjailijat antavat hyviä vinkkejä niiden toteutukseen.

Monipuolinen Freut mich painottaa puhumaan oppimista ja tarjoaa nimensä mukaisesti työkaluja erilaisiin kohtaamisiin niin matkoilla kuin työelämässä. Kommunikatiivisuus on sarjan punainen lanka, ja saksaa puhutaan heti ensimmäisestä tunnista lähtien.

Rakenteisiin tutustutaan opiskelijan oman oivalluksen kautta painotuksen ollessa koko ajan suullisissa harjoituksissa, jotka motivoivat opiskelijaa uudella tavalla kielen oppimiseen. Myös sanavarasto karttuu nimenomaan jatkuvan suullisen harjoittelun kautta.

Sopii monenlaiseen opetukseen

Freut mich soveltuu hyvin niin lähiopetukseen, etäopetukseen kuin itseopiskeluunkin. Aihepiiriensä puolesta kirjasarja sopii mainiosti työväenopistoihin, ammattikorkeakouluihin, yliopistojen kielikeskuksiin ja iltalukioihin. Erilaiset oppijat ja heidän tarpeensa huomioidaan laajassa opettajan oppaassa, joka sisältää vaihtelevia ja eritasoisia tehtäviä.

Katso omalle ryhmällesi sopivat saksan tehtävät!

Speed dating

Speed dating -harjoitus on hyödyllinen etenkin alemmilla tasoilla, jolloin sanojen etsimiseen menee vielä aikaa. Jokaisen puhekumppanin kohdalla keskustelu tulee sujuvammaksi, ja opiskelijat saavat onnistumisia, jotka motivoivat puhumaan enemmän. Harjoitus toimii hyvin myös etäopetuksessa, mutta tällöin on syytä antaa pidempi aika, ennen kuin vaihdetaan keskustelukumppania.

Poimi tehtävä >

Vier gewinnt

Neljän suora on hauska tapa harjoitella sanoja tai rakenteita parin kanssa. Ruudukoissa on ilmauksia suomeksi. Voidakseen merkitä ruudun itselleen opiskelijan tulee sanoa ruudussa näkyvä sana saksaksi. Voittaja on se, joka saa ensin neljän suoran – vier gewinnt!

Poimi tehtävä >

Alias

Sanojen selittäminen on hyödyllinen taito, koska kaikkia sanoja ei vain osaa tai muista. Tätä voi harjoitella jo kielenopiskelun alkuvaiheessa käyttämällä esimerkkejä, vastakohtia ja synonyymejä (esim. Mozart, Beethoven, Bach  Komponist = säveltäjä). Opettajan materiaalista löytyy monta valmista Alias-peliä eri aiheista. Alkeistasolla oppaasta löytyy kirjallisia tehtäviä, jotka opettavat sanojen selittämistä.

Poimi tehtävä >

A/B-roolileikit

Opettajan materiaalissa on runsaasti parin kanssa tehtäviä suullisia harjoituksia. Niissä opiskelija voi heittäytyä rooliin, eikä aina tarvitse puhua totta. Välillä keskusteluihin on piilotettu huumoria, joka tekee harjoittelusta hauskempaa ja tehostaa oppimista.

Poimi tehtävä >

Mukavia hetkiä saksan kielen parissa! Viel Spaß!

Freut mich -sarjaan voit tutustua myös täällä >

Arja Blanco
Freut mich -oppikirjailija

Pauli Kudel
Freut mich -oppikirjailija