Artikkeli

Angenehm – Keskiössä aikuisopiskelijan tarpeet ja kommunikatiivisuus

Angenehm on keväällä 2024 ilmestyvä uusi ja eloisa jatkotason oppimateriaali kaikille, jotka haluavat kerrata ja kehittää saksan kielitaitoaan. Uuden oppikirjan tekoprosessiin kuuluu aina paljon suunnittelua, konseptointia ja ideointia. Nyt oppikirjailijat kertovat aatoksiaan ja taustoja kulissien takana.

Angenehm syntyy osaavissa käsissä

Angenehm-oppikirjailijat ovat pitkän linjan saksanopettajia. Pauli Kudel on kokenut oppikirjailija, joka opettaa Aalto-yliopistossa. Sabine Grasz on natiivi saksan kielen puhuja, ja hän työskentelee yliopistonlehtorina ja tutkijana Oulun yliopistossa. Molemmille Angenehm-oppimateriaalin tekeminen on ollut inspiroivaa ja motivoivaa.

”Oppimateriaalilla on iso rooli kielten opetuksessa ja siksi olen erittäin iloinen saadessani olla mukana saksan oppikirjan luomisessa ja näin tutustua prosessiin kirjailijan roolissa. Opin itsekin uskomattoman paljon prosessin aikana!” ensimmäistä kertaa oppikirjailijana toimiva Sabine kertoo innoissaan.

Projekti on tarjonnut uusia haasteita myös konkarioppikirjailijalle Paulille: ”Olen tehnyt oppikirjoja pitkälti toistakymmentä ja yli neljännesvuosisadan. Uuden oppimateriaalin tekeminen inspiroi ja motivoi aina. Angenehmissa erilaista verrattuna useaan aikaisempaan projektiin on se, että kyseessä on vain yksi oppikirja, eikä kahden tai kolmen kirjan sarja. Tämä asettaa alusta lähtien erilaisen näkökulman kokonaisuuden hahmottamiseen.”

Tärkeintä on tuntea kohderyhmä

Pauli ja Sabine toteavat yhteisesti, että aikuisopiskelijoille oppikirjaa tehdessä on erittäin tärkeää ottaa huomioon kohderyhmän moninaiset kiinnostuksen kohteet ja tarpeet. Kommunikatiivisuutta ei kaksikon mukaan voi korostaa liikaa. Kaikki lähtee kuitenkin opiskelijalähtöisyydestä ja kohderyhmän tunnistamisesta.

”Olen erittäin iloinen siitä, että opettaminen on mennyt enemmän opiskelijakeskeiseen suuntaan. Sen näkee ilahduttavasti myös oppikirjoissa ja sitä olen jo pitkään ottanut huomioon omassa oppikirjatyössäni”, Pauli sanoo. ”Oppikirjoissa on tärkeää huomioida aikuisten kiinnostusten kohteet, aikaisemmat oppimiskokemukset sekä aikaisemmat kokemukset saksankielisten maiden, saksankielisen historian ja kulttuurin ja arjen kanssa.”

Samoilla linjoilla on myös Sabine: ”Kohdeyleisöllämme on useimmiten jo monipuolinen ja pitkä kokemus saksan kielen opiskelusta, ja osa heistä tuntee saksankieliset maat jo erittäin hyvin. Olemmekin pyrkineet sisällyttämään kirjaan paljon uutta kertauksen ja jo tuttujen asioiden lisäksi.”

Pauli ja Sabine jakavat molemmat ajatuksen myös siitä, että saksan kielen oppikirjassa on tärkeää huomioida Saksan lisäksi muut saksankieliset maat.

”Minulle on tärkeää, että oppikirjat heijastavat saksan kielen ja saksankielisen maailman monimuotoisuutta. Angenehm-oppikirjassa matka kulkee Saksan, Itävallan ja Sveitsin läpi, ja vierailemme myös muilla saksankielisillä alueilla”, kertoo Sabine, joka on itse kotoisin Itävallasta.

”Tavoitteemme on ollut huomioida kolme tärkeintä saksankielistä maata tasavertaisesti”, komppaa Pauli.

Terveisiä kirjan käyttäjille

Angenehm on tarkoitettu niille opiskelijoille, jotka ovat opiskelleet saksaa jo aiemmin. Mitä vinkkejä oppikirjailijat haluavat kertoa tuleville kirjan käyttäjille?

Pauli haluaa rohkaista kaikki puhumaan ilman pelkoa virheistä. ”Aikuisopiskelijoilla saattaa olla kielioppi hyvin hallussa, mutta puhuminen on haasteellista. Tärkeintä on hahmottaa itse, mihin kieltä oikeastaan tarvitaan: kommunikoimiseen ja oman asian ilmaisemiseen – siinä kieliopin säännöillä ei ole pohjimmaltaan mitään väliä, kunhan sanoma menee perille”, Pauli muistuttaa.

Sabine puolestaan haluaa nostaa esiin muiden kielten hyödyt uuden kielen opiskelussa. ”Aikuisopiskelijat osaavat usein myös muita kieliä kuin saksaa. Kannattaa aktivoida ja käyttää kaikkia näitä kieliä ja kokemuksia oppimisen aikana. Vaikka joskus ruotsinkielinen tai englanninkielinen sana tulisi ensin mieleen saksankielisen sanan sijasta, se ei haittaa! Kaiken kaikkiaan tästä on tutkitusti suuri apu”, vinkkaa Sabine.

Mikä on parasta Angenehm-oppikirjassa?

”Oppimisen ilo on keskeinen Angenehm-kirjan teema, jonka toivon välittyvän niin opiskelijoille kuin opettajille: löytämisen ilo, saksalla puhumisen ilo, uusien asioiden ja ilmiöiden löytämisen ilo. Se tukee intoa ja motivaatiota jatkaa saksan kielen harrastuksen kanssa”, kertoo Pauli. ”Angenehm on myös ainoa suomalainen B1-taitotason saksan oppikirja aikuisille, joten sitä on todella kaivattu.”

”Angenehm luo oppijoille paljon tilaisuuksia puhua. Olemme hieman muuttaneet tuttua sanontaa, ja tämä voisi olla myös kirjan motto: Reden ist Gold! – ainakin saksan kurssilla”, kiteyttää Sabine lopuksi.