Artikkeli

In viaggio -oppikirjailijat esittäytyvät

In viaggio on uudenlainen oppikirja italian alkeiden opiskeluun. Kieltä opiskellaan matkan eri vaiheiden kanssa samassa tahdissa, suunnittelua unohtamatta. Tutustu oppikirjailijoihin!

Tarja Bellaveglia

Olen italian, ranskan ja espanjan opettaja, ja opetan vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Lähdin mukaan oppikirjailijaryhmään, sillä tällaiselle matkaoppaan ja käytännöllisen kielen oppikirjan yhdistelmälle on tarvetta. Italian kieli on lähellä sydäntäni, sillä olen matkustellut ja asunut Italiassa.

In viaggio -oppikirjassa olen työstänyt muun muassa baari- ja majoitusaiheisia tekstikappaleita sekä kielioppiosioita. Aikuisten kieltenopiskelussa on tärkeää huomioida opiskelijoiden erilaiset kiinnostuksen kohteet: toisille voi olla etusijalla taide ja kulttuuri, toisilla vapaa-aika ja huvittelu tai ostokset ja urheilu. Näitä aihepiirejä olemmekin halunneet tuoda esille monipuolisesti. Lisäksi In viaggio on teemoiltaan ajankohtainen ja autenttinen, ja siinä painotetaan kommunikatiivisuutta, mikä on tärkeää myös aikuisten kieltenopiskelussa.

Enrico Di Nardo

Olen kotoisin Avellinosta Napolin läheltä ja asunut Helsingissä jo vuosia. Italianopettajana tavoitteeni on kielen opettamisen lisäksi antaa ihmisille uusia elämyksiä – haluan kertoa suomalaisille omasta kielestäni, kulttuuristani ja Italian kaikista ihmeellisistä paikoista. Siksi lähdinkin innolla mukaan tekemään uutta matkailijoille suunnattua oppikirjaa.

Pääasiallinen roolini In viaggio -oppikirjassa on ollut osallistua tekstien laadintaan. Lisäksi olen osallistunut harjoitusten ja kielioppiosion työstämiseen. Uudessa oppimateriaalissa on erityisesti huomioitu kohderyhmänä olevat aikuisopiskelijat, joille tärkeää ovat kielen oppimisen lisäksi myös sisällölliset asiat. Italian ollessa aurinkoinen maa, tulee sen opiskelukin tapahtua hyvällä mielellä!

Sirpa Kärkkäinen

Olen italian- ja kuvataiteen opettaja ja opetan vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Opetuskokemusta minulle on kertynyt yli kahden vuosikymmenen ajalta. Uuden oppikirjan tekoon lähdin mukaan, koska haluan jakaa oppituntien lomassa syntyneitä oivalluksia eteenpäin. Italian kieli ja kulttuuri ovat myös tärkeä osa elämääni; aikoinaan lähdin opiskelemaan Italiaan ja jäin sille tielle 14 vuodeksi.

In viaggio -oppikirjassa olen työstänyt kirjan tekstejä ja kielioppia, ideoinut ja laatinut harjoituksia sekä koostanut kirjan fonetiikkaosion. Kirjan viimeiseen lukuun laadin matkailijan avuksi lomakkeita, joilla kiperistä tilanteista selvitään. Italiassa alkuun pääsee alkeiskielitaidolla. Moni matkailija, joka on uskaltautunut kokeilemaan italian kielen taitojaan, onkin saanut ilokseen kuulla lauseen: Ma quanto parla bene italiano! (Kuinka hyvin te puhuttekaan italiaa!)

Melania Messina

Olen kotoisin Palermosta ja asunut Suomessa kymmenen vuotta. Olen opettanut italian kieltä ja kulttuuria eri oppilaitoksissa pääkaupunkiseudulla. Lähdin mukaan oppikirjaprojektiin, koska on iso kunnia päästä jakamaan opiskelijoiden kanssa pala omaa kieltä ja kulttuuria. Oppikirjassa pyrin tarjoamaan oman näkemykseni italialaiseen kulttuuriin ja tottumuksiin.

In viaggio -oppikirjassa huolehdin etenkin tekstien kirjoittamisesta. Tavoitteenani oli tehdä kirjan italian kielestä aitoa, helppoa ja nykyaikaista. In viaggio tarjoaa sekä opettajille että opiskelijoille uuden, rikastetun kokemuksen Italiasta ja sen kauniista kielestä. Toivon, että myös kokeneet Italian matkailijat, jotka eivät vielä osaa kieltä, innostuvat opiskelemaan italiaa, ja huomaavat, että se voi olla yhtä hauskaa ja palkitsevaa kuin itse Italiaan suuntautuva matka!