Artikkeli

De viaje -oppikirjailijat esittäytyvät

De viaje on uudenlainen oppikirja espanjan alkeiden opiskeluun. Matkailijalle suunnattu oppikirja tutustuttaa kieleen matkan suunnittelun lomassa. Tutustu oppikirjailijoihin!

Paula Kultanen Ribas

Olen koulutukseltani espanjalaisen filologian maisteri. Asuin Barcelonassa kahdeksan vuotta ja espanja on nykyinen kotikieleni. Olen kääntänyt espanjankielisiä tietokirjoja ja kustannustoimittanut espanjan oppikirjoja. Lisäksi minulla on 15 vuoden kokemus matkaopaskirjailijana ja olen yksi matkamedia Tripsterin perustajista. De viaje on ensimmäinen oppikirjani. Tekstien aihepiirien ideoinnin lisäksi vastaan kirjan suomenkielisistä kulttuuri- ja kielioppiteksteistä ja teemasanastoista. Matkatoimittajana olen saanut hyvän kuvan siitä, minkälaisia tarpeita suomalaisilla matkailijoilla on, niin aihepiirien kuin matkailusanaston oppimisen suhteen.

Kirjan kielioppiosuus pidettiin hyvin käytännönläheisenä, ja se sijoitettiin kirjan loppuun, jotta sen rooli ei korostuisi liikaa. Moni matkailija haluaa oppia ennen kaikkea modernia sanastoa ja asiointitilanteissa tyypillisiä sanontoja. Nostimme siis päärooliin kulttuuritietouden, matkailuaiheiset sanastot ja käytännön keskustelut. Lisäksi jokaiseen lukuun kuuluu opiskelijan oma sivu, jolle voi kerätä juuri itselle tarpeellisia sanoja, lauseita ja vaikkapa hyviä ravintoloita ja nähtävyyksiä matkan varrella.

José Ruiz Rubio

Olen espanjan opettaja ja toiminut opettajana 24 vuotta. Olen alun perin Madridista kotoisin, mutta asunut Helsingissä vuodesta 1997 lähtien. Tällä hetkellä opetan Helsingin yliopiston kielikeskuksessa, ja olen myös Ylioppilaslautakunnan espanjan jaoksen jäsen. De viaje on toinen espanjan oppimateriaaliprojekti, jossa olen mukana tekijänä. De viaje -oppikirjaan olen laatinut kirjan tekstit, kuuntelut ja tehtävät, joista halusin tehdä mahdollisimman autenttisia ja elämänmakuisia.

De viaje on uudenlainen oppimateriaali, koska siinä yhdistyy matkaopas ja oppikirja. Kirjan teemat ja sanastot on suunniteltu matkailevaa aikuista ajatellen. Matkustellessa tärkeintä on pystyä kommunikoimaan vieraalla kielellä, virheitä pelkäämättä. Riittää, että ymmärtää ja tulee ymmärretyksi esim. Airbnb-asunnolla tai autovuokraamossa. Espanjan lausuminen on helppoa suomalaisille, ja espanjankieliset kyllä ymmärtävät, vaikka puhuja tekisi kielioppivirheitä.