Artikkeli

”Olemme superonnellisia ja ylpeitä”, kertovat oppimateriaalipalkinnolla palkitut Sonja Gehring ja Sanni Heinzmann

Suomen mestari -oppimateriaalisarjan luoneet Sonja Gehring ja Sanni Heinzmann palkittiin huhtikuussa Otavan kirjasäätiön oppimateriaalipalkinnolla. He ovat ensimmäiset tämän palkinnon saaneet S2-oppikirjailijat. Palkinnostaan iloiset Sonja ja Sanni arvostavat saamaansa tunnustusta ja kertovat tarinan suositun sarjan takana.

– Täytyy myöntää, että olen lukenut palkintoperusteet hymyssä suin moneen kertaan. Onhan tämä aivan mieletön kunnianosoitus, todellinen kerran elämässä -palkinto, Sonja iloitsee.

– Koen tämän ansiosta niin aitoa iloa kuin ihminen voi kokea. Parasta tässä on, että palkinto tulee juuri siitä työstä, johon olen laittanut parhaan ammattitaitoni. Jos jostain halusin tulla palkituksi, niin juuri oppimateriaalien tekemisestä. Olemme tästä superonnellisia, iloisia ja ylpeitä, Sanni täydentää.

Nipusta Suomen mestariksi

Iloon onkin syytä, sillä palkinnon takana on vuosia kestänyt tinkimätön työ. Suomen mestarin tarina alkoi Nipusta, joka oli Sonjan ja Sannin koostama lisämateriaali Helsingin seudun kesäyliopiston S2-kursseille vuosina 2004–2009. Materiaalipaketista kasvoi lopulta kolmiosainen Nippu-sarja, Suomen mestarin esivanhempi. Sen pohjalta alkoi oman kokonaisen oppikirjan tekeminen.

– Aloitin projektin vuonna 2007, ja Sonja tuli mukaan puoli vuotta myöhemmin. Yhteistyön myötä homma alkoi sujua, Sanni muistelee.

Sonjan ja Sannin tavoitteena oli yksinkertaisesti tehdä todella hyvä ja toimiva oppikirja. Suurin osa silloin olemassa olleista S2-oppikirjoista oli yli kymmenen vuotta vanhoja, joten uudelle kirjalle oli siksikin tarvetta. Materiaalin tekeminen oli monella tapaa opettavainen kokemus.

– Lisämateriaalin tekeminen on helppoa, ja sellaisia tekee jokainen opettaja. Mutta kun tekee itse koko oppikirjan, pitää aloittaa täysin nollasta. Kirjalle on luotava konsepti ja oppimiselle jatkumo, ja kaikki ratkaisut on mietittävä alusta alkaen. Työstä tulee valtava. Kirjaa tehdessä ymmärsimme myös, että oppikirja on jatkuvien valintojen ja kompromissien tekemistä. Se avasi silmiä ja lisäsi arvostustamme muita oppimateriaaleja kohtaan, Sanni kertoo.

Ajatus oli, että vaikka käsikirjoitus ei kelpaisi kustantajille, Sonja ja Sanni saisivat siitä ainakin hyvän materiaalin omille kursseilleen. Kovin kauaa heidän ei kuitenkaan tarvinnut elää epätietoisuudessa, sillä Finn Lecturan kustannuspäätös tuli 20 minuutissa. Vaati silti vielä paljon työtä ennen kuin tekijöillä oli käsissään valmis Suomen mestari 1 -kirja.

– Kun lähestyimme Finn Lecturaa, meillä oli lähes valmis käsikirjoitus. Olimme sopineet, että viilaamme käsikirjoitusta kolme kuukautta ennen sen luovuttamista. Kuitenkin viimeistelyn aikana tajusimme, että kirjaa pitää muokata ja parantaa vielä todella paljon. Niinpä saimme runsaat puoli vuotta lisäaikaa muokkaustyölle. Kävimme juurta jaksain läpi kaikki harjoitukset ja loimme esimerkiksi Puhutaan-osion. Tämä prosessi kuvaa luonnettamme oppikirjailijoina: emme hyväksy mitään valmista ennen kuin olemme pohtineet asian yhdessä läpi useita kertoja ja miettineet, voisiko jokin kohta olla vieläkin parempi, Sonja ja Sanni kertovat.

Suomen mestari 1 saavutti nopeasti suuren suosion, joten alkeisoppikirja kasvoi seuraavien vuosien aikana neliosaiseksi oppimateriaalisarjaksi. Uusien osien ja materiaalien myötä myös tekijäryhmä kasvoi, kun mukaan liittyivät Sari Päivärinne, Taija Udd ja Anna-Maria Peltomäki. Viime vuosina Suomen mestari on tehnyt myös digiloikan, sillä digitehtävät, näköisversiot ja esitysmateriaalit ovat täydentäneet perinteisiä, painettuja materiaaleja.

Oppimistavoitteet keskiössä

Kuten oppikirjailijat yleensä, myös Sonja ja Sanni ovat tehneet materiaaleja oman opetustyönsä ohella. Opettajan ja oppikirjailijan roolit täydentävätkin hyvin toisiaan.

– Pitkä kokemus oppimateriaalien tekemisestä on kehittänyt minua opettajana. Ideoita tulee helpommin, ja minulla on rutiinia tehdä materiaalia sekä kykyä tarkastella asioita monesta näkökulmasta. Toisaalta en voisi kuvitella olevani hyvä oppikirjailija ilman koko ajan rinnalla kulkenutta opetustyötä, Sonja kertoo.

– Oppimateriaalien tekeminen on kehittänyt kokonaisuuksien hahmottamista ja parantanut ymmärrystäni siitä, millaisia vaikutuksia erilaisilla valinnoilla on. Myös opetus on jatkumo, jossa tietyt valinnat johtavat tiettyihin lopputuloksiin. Lisäksi oppimateriaalityö on opettanut minulle oppimistavoitteiden merkitystä kaikessa tekemisessä. Suomen mestari -sarjassa kaikilla harjoituksilla, teksteillä ja muilla elementeillä on selkeä oppimistavoite, Sanni muistuttaa.

Suomen mestari 1 uudistui vuonna 2020, ja sarjan toinen osa uudistuu ensi vuonna. Sonjan ja Sannin tarkoitus onkin pitää materiaali elinvoimaisena jatkossakin.

– Kirjasarja on meille sen verran rakas, että haluamme pitää sen ajan tasalla. Meillä on paljon uusia ideoita. Viime kädessä käyttäjät määrittelevät uudistamisen tarpeen, koska heitä vartenhan materiaaleja tehdään, Sonja ja Sanni toteavat.

– Teemme tätä työtä myös, koska se on todella hauskaa! he päättävät.

Kai Löfgren
Tuottaja (suomi toisena kielenä)