Artikkeli

Kielenoppijan tarina: Näin Espanjasta tullut Jaime oppi puhumaan sujuvaa suomea

Jaimen ei juuri tarvinnut sanoja hakea, kun hän kertoi kokemuksiaan suomen kielen opiskelusta. Jaime tuli Suomeen Erasmus-vaihdossa 2008. Jaime halusi alusta asti oppia puhumaan suomen kieltä, ja siinä häntä ovat auttaneet kaksi Finn Lecturan oppimateriaalia: From Start to Finnish ja Suomen mestari.

Suomen kieli ei ollut pelottavaa

From Start to Finnish -oppikirjan Jaime opiskeli jo ensimmäisenä Suomen vuotenaan alusta loppuun. Hän piti oppikirjasta. Siinä oli mukavasti kulttuuritietoa. Kirja opetti perusasiat, mutta ei mennyt liian syvälle. Vaikka suomi on vaikea kieli, se ei tuntunut pelottavalta mukavan oppikirjan ansiosta. From Start to Finnishin opiskeltuaan Jaime osasi puhua suomeksi jonkin verran arkipäivän asioista.

Jaime rakastui ja päätti jäädä Suomeen

Jaime tapasi avovaimonsa vuonna 2009, ja pian syntyi päätös jäädä Suomeen. Avovaimon kanssa Jaime puhui pitkään kotona vain englantia, mutta usein kyseli tältä suomen sanoista ja ilmauksista, koska ajatteli, että tänne jäädessään hänen on pakko oppia puhumaan sujuvasti.

Kun Jaime perusti vuonna 2014 herkkumyymälän Helsinkiin, hän puhui jo asiakaspalvelutyössä vaadittavaa suomea melko sujuvasti. Sitä ennen hän työskenteli ravintoloissa, ja koki olevansa keittiössä se perusulkomaalainen, joka ei puhu suomea. Jaime kuitenkin harjoitteli sitkeästi suomen puhumista työpaikalla, ja kuunteli tarkasti, kun ympärillä puhuttiin suomea. Suomi on Jaimen mielestä kaunis kieli, mutta sen verran vaikea, että sitä pitää puhua ja harjoittaa koko ajan.

Jaimen uudenvuodenlupaus 2019: puhun vain suomea

Ensimmäiset viikot olivat hankalia. Jaime on puhelias, eikä hän pystynyt puhumaan yhtä nopeasti kuin ajatus juoksi ja kuinka paljon halusi sanoa. Usein keskustelussa jo aihe vaihtui, kun Jaime vielä etsi sanoja, ja sitten oli jo myöhäistä. Mutta kun ahkeroi, alkaa puhe luistaa, ja se palkitsee. Monet sanovat, että on mahdotonta oppia puhumaan hyvin suomea. Jaimen mielestä ei ole! Pitää päättää puhua, pitää keskittyä eikä saa hellittää. Uusia sanoja oppii joka päivä. Jaimen oppimista helpottaa tietysti, että avovaimo on suomenkielinen. Kun puhuu suomea, on helppo olla Suomessa, olla yksi suomalaisista.

Suomen mestari toi täydet pisteet kielikokeesta

Jaime halusi suomen kansalaisuuden, ja sen saadakseen täytyi suorittaa yleinen kielitutkinto, jota varten piti opiskella kunnolla kielioppia. Jaime opiskeli kotona Suomen mestari 3 -oppikirjan avulla. Hänen sanavarastonsa oli jo hyvä, ja oppikirja opetti tehokkaasti taivutukset, jotka olivat kyllä aluksi haasteellisia. Jaime sai kokeesta täydet pisteet.

Suomen mestari on Jaimen mukaan mainio itseopiskelussa. Siinä on paljon tehtäviä ja säännöt on esitetty hyvin. Nyt on menossa Suomen mestari 4. Jaime kehuu sarjan tarinoita, jotka opettavat hauskasti myös kulttuuritietoa ja joiden tapahtumiin on muualta tulleen helppo samaistua. Jos Jaime haluaa tarkistaa yksityiskohtaisia asioita, häntä auttaa A Grammar Book of Finnish.

Kielitaito kehittyy jatkuvasti

Ilta-Sanomien uutiset Jaime lukee joka päivä. Hän luki jo ensimmäisen kirjankin suomeksi, se oli trilleri Vieras talossa. Oli haastavaa lukea romaania, mutta se sujui, koska jännittävä tarina imaisi mukaansa. Kotona Jaime katsoo televisiosta reality-sarjoja. Esimerkiksi Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta oppii kätevästi puhekieltä samalla, kun nollaa aivot töistä ja opiskelusta. Avovaimon ja ystävien kanssa Jaime puhuu vain suomea.

Pilke silmäkulmassa Jaime kertoo, että suomi on paras salakieli ulkomaan lomamatkoilla, sitä kun niin harva osaa. Espanjalaisetkin yleensä luulevat Jaimea suomalaiseksi, kun hän puhuu suomea avovaimonsa kanssa Espanjassa käydessään.

Kahden kulttuurin välissä

Jaime mainitsee suomalaisten arvostavan paljon sitä, että hän puhuu heille suomea. Suomalaiset ovat ystävällisiä, mutta jos ei puhu heidän kieltään, on vaikea päästä sisäpiiriin. Espanjassa ihmisiin on helpompi tutustua, kun taas suomalaiset lämpenevät hitaasti.

Suomessa Jaime on monien mielestä espanjalainen ja Espanjassa useat jo pitävät häntä suomalaisena. Urheilusta puhuttaessa Jaime kannustaa jääkiekossa tietysti Suomea, koska Espanjaa ei MM-peleissä nähdä, mutta jalkapallossa suosikkijoukkue on aina synnyinmaa Espanja. Jaime tuntee itsensä Suomessa suomalaiseksi, ja on tyytyväinen, että jäi tänne.

Entä maistuuko suomalainen ruoka herkkukauppiaalle? Poro ja lohi ovat Jaimen suosikkiruokia ja kotona kypsennetty joulukinkku todella herkullista! Ruisleipäkin maistuu. Suomalaisuudessa tärkeistä asioista saunominen on mieluisaa, ja talvisin Jaimen tapaa usein Paloheinän laduilta hiihtämästä. Kotoutuminen on siis sujunut kaikin tavoin mainiosti.

Mimma Näränen