Artikkeli

Lomalla opettajan aivot lepäävät ja oppivat uutta

Työelämässä on nykyään aivoille monia kipupisteitä. Päivä voi olla täynnä keskeytyksiä, jotka kuormittavat aivoja. Moni työskentelee meluisissa ja hälyisissä tiloissa, jotka lisäävät aivojen kokemaa kuormaa. Asiat takkuilevat ja systeemit kaatuilevat, eivätkä suinkaan sujuvoita työtä. Opettajan työssä keskeytyksistä ja melusta ei todellakaan ole pulaa.

Kaikesta tästä kuormituksesta on syntynyt aivoille uusi palautumisen tarve. Palautumista ei voi jättää pelkästään kesäloman varaan, vaan sitä täytyy tapahtua myös jokaisena viikonloppuna, joka ilta ja ihan tavallisen työpäivän aikanakin. Tehokas pikapalautuminen on nauraminen, sillä se muokkaa kehon fysiologiaa ja vaikuttaa siten mielen toimintaan. Pisteet siis opettajanhuoneessa sille, joka kertoo huonoimmat vitsit. Kevätpörriäinen on todellista palautumisosaamista.

Totuus on kuitenkin se, että isompi palautuminen onnistuu vain kesälomalla. Kurkistetaanpa opettajan lomaan: mitä siellä tapahtuu? Opettaja ulkoilee, uiskentelee ja hoitaa kuntoaan, hyvä! Opettaja leipoo, kokkailee ja grillailee terveellistä tarjottavaa, loistavaa! Opettaja makoilee auringossa ja hankkii D-vitamiinia, hienoa! Mutta mitä kummaa, opettaja myös lukee tietokirjoja ja opiskelee lomallaan – ei kai tämä voi olla hyvää palautumista?

Kun aivojen tehokasta palautumista on tutkittu, on havaittu, että siihen liittyy kognitiivisiin haasteisiin tarttumista. Sellaiset aivomme ovat – kuormituksesta palautuakseen ne kaipaavat haasteita. Kognitiivinen haaste voi olla uuden oppimista ja uusiin asioihin tutustumista esimerkiksi kurssien, museovierailujen, tapahtumien tai lukemisen muodossa. Mutta palauttava kognitiivinen haaste voi olla muutakin. Se voi tarkoittaa innostumista ja kiinnostumista uudesta asiasta ja uuden taidon oppimisesta, vaikkapa uutta leivontaohjetta, meikkivideo-opintoja tai haastavaa käsityötekniikkaa. Emme ehkä aina oivallakaan, kuinka paljon oppimista moniin harrastuksiin ja vapaa-ajan toimintoihin liittyy.

Lomaileva opettaja tekee siis hyvää aivoilleen, kun hän opiskelee tai tekee jotain uutta lomallaan. Mukavaa, rentouttavaa ja kiinnostuksen täyttämää lomaa kaikille opettajille, olette sen ansainneet!

Aivot työssä -kirja pohtii, millainen työ sopii ihmisaivoille. Saatavilla myös äänikirjana ja E-kirjana.

Minna Huotilainen
Aivotutkija ja kirjailija