Artikkeli

Everyday English – arkielämän englantia suomalaiselle aikuisopiskelijalle

Everyday English -sarjamme tekijä Anni Holopainen jakaa omat vinkkinsä englannin kielen opettamiseen ja oppimiseen.

Hi, I’m Anni! Olen toinen Everyday English -sarjan tekijöistä. Työskentelen englanninopettajana kansalaisopistossa sekä aikuisten perusopetuksessa. Oppikirjailijan urani alkoi keväällä 2014, kun törmäsin tiedusteluun, jossa etsittiin tekijöitä uudelle aikuisten oppikirjasarjalle. Päätin laittaa hakemuksen menemään, ja siitä alkoi huikea matka, jonka aikana olen tekijäparini Christine Silventoisen kanssa pusertanut maailmaan yhteensä kuusi kirjaa opettajan oppaineen ja muine materiaaleineen.

Everyday English -sarjan ydinajatuksena on alusta asti ollut tarjota käyttäjälleen nimensä mukaisesti arkipäivän englantia. Lähtökohtana on suomalainen aikuisopiskelija, joka tarvitsee englantia monenlaisissa tilanteissa sekä kotimaassa että ulkomailla. Sarjan aihepiirit käsittelevät mm. työtä ja vapaa-aikaa, matkailua, urheilua, terveyttä ja hyvinvointia sekä luontoa ja ympäristöä. Myös englanninkielisten maiden kulttuurit tulevat tutuiksi.

Käytän itse Everyday English -sarjan materiaalia päivittäin opetuksessani. On ollut ilo huomata, miten materiaali on tukenut opiskelijoiden kielitaidon kehittymistä ja erityisesti rohkaissut heitä puhumaan englantia.

Vinkit opettajalle

  • On tärkeää, että opiskeltavat asiat ovat opiskelijoille omakohtaisia ja mielekkäitä. Everyday English -sarja tarjoaa monipuolisia aiheita ja kielenkäyttötilanteita sekä esittelee erilaisia elämäntilanteita.
  • Kieltä oppii parhaiten, kun sitä harjoittelee mahdollisimman monipuolisesti. Everyday English -sarjassa harjoitellaan puhumista, kuuntelemista, lukemista ja kirjoittamista tunnilla, kotona ja verkossa!
  • Kielen oppiminen saa olla myös hauskaa! Everyday English -sarjan tekstit on sarjan alusta saakka kirjoitettu pieni pilke silmäkulmassa – sitä paitsi, huumorin ymmärtämistä vieraalla kielellä on myös hyvä vähän harjoitella!
  • Opiskelijoiden tarpeet ovat erilaisia. Everyday English -sarjan materiaaleja on helppo muokata ja valikoida tilanteen mukaan. Tarina kulkee eteenpäin dialogien ja kuuntelutehtävien kautta, mutta muista osioista opettaja voi tarpeen mukaan valita tarkoitukseensa sopivat ja kunkin ryhmän/opiskelijan kohdalla tarpeelliset ja toimivat osat.
  • On tärkeää, että oppimateriaali palvelee myös opettajan työtä. Everyday English -sarjan opettajan opas on tehty helpottamaan opettajan työtä monipuolisten lisämateriaalien avulla. Opas sisältää tietysti myös tehtävien ratkaisut ja kuuntelutehtävien käsikirjoitukset.

Vinkit opiskelijalle

  • Missä sinä tarvitset englantia? Everyday English -sarja tarjoaa kattavan paketin peruskielitaidon omaksumiseen ja harjoitteluun. Tutustut monipuolisesti erilaisiin kielenkäyttötilanteisiin ja erilaisiin aihealueisiin. Keskity ja panosta erityisesti siihen, mikä sinulle on tärkeää ja mikä sinusta on kiinnostavaa!
  • Miten sinä opit parhaiten? Everyday English -sarjassa harjoitellaan englannin kielen käyttöä mahdollisimman monipuolisesti erilaisten harjoitusten avulla. Uskomme, että kielitaidon kaikki osa-alueet ovat tärkeitä. Usein kuitenkin eri ihmiset oppivat eri tavoilla, ja joku tietty tapa saattaa olla sinun oppimisesi kannalta tehokkaampi kuin vastaavasti joku toinen. Hyödynnä silloin erityisesti hyväksi havaitsemiasi opiskelu- ja oppimistapoja. Anna kuitenkin rohkeasti itsellesi myös mahdollisuus kokeilla jotain uutta!
  • Mitkä ovat sinun vahvuutesi? Loista niissä asioissa, joissa olet jo hyvä ja nauti siitä, mitä jo osaat! Uskalla kuitenkin myös hypätä epämukavuusalueelle, koska vain sitä kautta opit uutta!
  • Mitkä ovat sinun tavoitteesi? Aikuisopiskelijoiden joukossa tavoitteita on yhtä paljon kuin opiskelijoitakin, ellei jopa enemmän. Jokainen syy kielenopiskeluun on hyvä syy, ja jokainen tavoite on hyvä. Erilaiset tavoitteet vaativat kuitenkin usein erilaisia toimintatapoja, ja ryhmässä opiskellessa mennään yleensä kultaista keskitietä. Pohdi siis, mitä juuri sinä haluat englannin opiskelulla saavuttaa ja mitä sinun täytyy tehdä, että pääset tavoitteeseesi. Jos tarvitset apua, opettajasi osaa varmasti auttaa sinua.
  • Miten ylläpidät kielitaitoasi? Kielitaito on taito, jota täytyy jatkuvasti ylläpitää ja kehittää. On siis tärkeää, että kurssikertojen välissäkin harjoittelet ainakin tekemällä kotitehtävät. Pienikin harjoittelu on aina kotiin päin, joten ota tavaksi esimerkiksi lukea kirjan tekstejä kotona ääneen, opiskella sanoja tai tehdä Everyday English -verkkoharjoituksia. Muista myös, että englantia on kaikkialla, kunhan vain pidät silmät ja korvat auki. Ja kun kielitaitosi karttuu, käytä sitä rohkeasti!

Lue lisää Everyday English -sarjasta.

Anni Holopainen
Englanninopettaja ja oppikirjailija