Alku-sarja on suunniteltu erityisesti aikuisten perusopetuksen alkuvaiheen suomen kielen opetukseen. Alku 1 -kirja noudattaa aikuisten perusopetuksen suomen kielen opetussuunnitelman perusteita, ja se kattaa suomi toisena kielenä -kurssit As21-As29. Jokainen kirjan luku vastaa yhtä opetussuunnitelman kurssia.
Selkeä rakenne tukee opiskelijaa
Kirjassa on yhdeksän kappaletta, ja jokainen kappale alkaa selkeällä sisällysluettelolla, joka auttaa palaamaan kirjan aihealueisiin ja rakenneasioihin. Sanasto on merkitty punaisella tai vaaleanpunaisella taustalla, ja kielioppiasiat vihreällä, jotta opiskelijan on helpompi navigoida kirjan sisällä. Tehtävät on numeroitu selkeästi, ja ne seuraavat loogisesti toisiaan, mikä helpottaa opiskelua. Kirja kattaa kaikki kielenoppimisen osa-alueet: lukemisen, kirjoittamisen, kuuntelemisen ja puhumisen.
Sanaston ja kielitaidon kehittäminen keskiössä
Kirjan sanasto tukee sekä arki- että opiskelukielitaidon kehittymistä, ja painotus on vahvasti sanaston laajentamisessa. Kirjassa on monipuolisesti erilaisia harjoituksia ja tehtäviä, jotka auttavat myös heikompia opiskelijoita kehittymään.
Havainnollistava kuvitus
Kirjassa on runsaasti kattavia kuvasanastoja. Kuvitus on pyritty pitämään selkeänä ja läheisenä opiskelijan arjelle. Kaunokirjallisten tekstien yhteydessä kuvat auttavat sisällön ymmärtämisessä ja keskustelun avaamisessa.
Monipuoliset tekstilajit
Kirjan tekstit edustavat monipuolisesti eri tekstilajeja. Jokaisen kappaleen lopussa on pieni kaunokirjallisuusosio, jonka avulla pyritään vahvistamaan opiskelijoiden valmiuksia tutkia ja analysoida kaunokirjallisuutta aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa.
Toistuvat tehtävätyypit
Tehtävätyypit toistuvat ja monipuolistuvat asteittain. Ensimmäisissä kappaleissa tehtävätyyppejä on vain muutama, mutta niiden kirjo kasvaa vähitellen. Tämä auttaa opiskelijoita omaksumaan tehtävätyypit ja sanaston vaiheittain.
Puhekieli mukana alusta asti
Puhekieli esiintyy kirjassa koko ajan yleiskielen rinnalla. Tavoitteena on, ettei opiskelijalle synny hämmennystä hänen kuullessaan kadulla toisenlaista kieltä kuin mitä koulussa on opiskeltu. Puhekieli on selkeästi erotettu yleiskielestä, ja erityisesti kuunteluharjoituksissa puhekieltä käytetään enemmän. Puhekielen määrä kasvaa kappaleiden edetessä.
Itsearviointi ja käsitteellinen ajattelu
Jokaisen kappaleen lopussa on itsearviointiosio, joka auttaa opiskelijoita kehittämään itsearviointitaitojaan. Mukana on myös diagrammeja ja luokittelutehtäviä, jotka tukevat käsitteellisen ajattelun kehittymistä.
Itseohjautuvuuteen kannustetaan
Kirjan avulla opiskelijat tutustuvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja oppivat toimimaan itsenäisesti niin opinnoissaan kuin muissakin kielenkäyttötilanteissa. Kirja kannustaa itseohjautuvuuteen ja tarjoaa monipuolisesti tähän sopivia tehtäviä, kuten tiedonhakutehtäviä, joita opiskelijat voivat tehdä itsenäisesti tai pareittain.
Harjoituskirja auttaa kertaamaan
Harjoituskirja on suunniteltu tukemaan heikompia opiskelijoita, ja se sisältää oppikirjaa mukailevia tehtäviä. Nämä tehtävät on laadittu auttamaan oppikirjassa opittujen asioiden kertaamista, ja ne soveltuvat myös kotitehtäviksi. Mikään harjoituskirjassa esiintyvä tehtävä tai sanasto ei siis ole uutta, vaan ne tarjoavat lisäharjoitusta oppikirjassa opittujen asioiden omaksumiseen.