Tehtävävinkit

Oma suomi -sarjan vinkit S2-etäopetukseen

Erikoistilanteessa ovat hyvät neuvot kalliit. Oma suomi -oppikirjailijat antavat vinkkejä sarjan käyttöön ja S2-opetuksen toteuttamiseen etänä.

Kotona tehtäväksi

Oma suomi -kirjoissa on monipuolisesti kotona tehtäviä harjoituksia. Oppikirjan Omat sivut -tehtävät sopivat hyvin kotiopiskeluun. Tekstit ja kirjoittaminen -osion kirjoitustehtäviä voi teettää. Nyt opiskelijoilla voisi olla aikaa keskittyä myös pitempien tekstien lukemiseen.

Toiminnalliset tehtävät sopivat etäoppimiseen. Oma suomi 1 -kirjan luvussa 5 on oman kodin esittelytehtäviä. Niitä voi soveltaa vaikkapa niin. että opiskelijat ottavat kotona kuvia esineistään ja huonekaluistaan ja esittelevät niitä muille käytössä olevalla välineellä ja alustalla. Esimerkiksi tehtävänanto:

  • Ota kuva kotoasi ja kerro mitä kuvassa on ja minkä värisiä ne ovat. Lähetä kuva kolmelle kurssikaverillesi tai jaa yhteisellä alustalla.

Oma suomi -sarjan opettajan oppaista löytyy lisätehtäviä ja mallivastauksia, joista kannattaa käyttää omalle ryhmälle sopivat.

Näitä sovelluksia ja välineitä voi hyödyntää

Google Formsiin voi tehdä kysymyksiä opeteltavista teemoista ja aiheista ja jakaa ne koko ryhmälle vastattavaksi. Sitten opettaja jakaa ruudun verkossa esimerkiksi Zoomin tai Teamsin kautta ja näyttää tulokset yhteenvetona. Tämä lisää vuorovaikutusta ryhmässä. Lisäksi voi vielä kommentoida ja pyytää kommenttia yksittäisiltä opiskelijoilta.

Ryhmäyttämistehtävät ovat tosi tärkeitä, ehkä vielä tavallistakin tärkeämpiä, kun opetetaan etänä. Näin ryhmä pysyy yhtenäisenä ja yhdessä toimivana. Uudessa Oma suomi 1 – ryhmä lentoon oppaassa on paljon toiminnallisia ryhmätehtäviä. Niistä monia voi muokata etäyhteyden avulla tehtäväksi.

Jaettua ruutua voi käyttää myös kertaamiseen, teemoista keskusteluun ja reflektointiin. Teamsin chattiroomit tai Zoomin Meetingit toimivat ryhmätehtävissä hyvin. Kahoot toimii myös etänä.

Opiskelijat kannattaa innostaa tekemään paritehtäviä WhatsAppin tai WeChatin välityksellä ja kuvaamaan niistä halutessaan pieniä videoitakin. Todella ajankohtainen on Oma suomi 1 -oppikirjan terveyteen ja lääkärin ajanvaraukseen liittyvä Mikä hätänä? -kappale. WhatsAppia tai WeChatia voisi kokeilla kappaleen lääkärissäkäyntikeskusteluun – etälääkärissä käyntiähän kannattaa nyt harjoitella!

Opiskelijat voivat äänittää puhettaan vaikkapa sanelinsovelluksella. Halutessaan äänitteen voi jakaa opettajalle. Tämä sopii hyvin myös vasta-alkajille. Pidemmälle edistyneet voivat suunnitella omia dialogeja kappaleen teemasta ja tehdä niistä omia kuuntelutehtäviä, joita voi jakaa muille.

Avuksi Oma suomi 1 digitehtävät

Opiskelijan digitehtävät toimivat mainiosti etäopetuksessa ja itseopiskelussa. Niissä on paljon erilaisia tehtävätyyppejä ja mukana on myös videoita. Digitehtävien avulla voi opetella arjen viestintätilanteita omassa tahdissa. Ne rohkaisevat omakohtaiseen kielenkäyttöön.

Oma suomi 1 digitehtävät sopivat lisämateriaaliksi S2-opetukseen minkä tahansa suomen kielen oppikirjan kanssa. Helppokäyttöisiä digitehtäviä opiskelija voi tehdä millä tahansa laitteella, vaikkapa älypuhelimella! Digitehtävät sopivat suomen kielen opiskelijoille taitotasoille A1-A2.

Tsemppiä etäopetuksen toteuttamiseen!

Finn Lecturan oppimateriaalien käyttö etäopetuksessa onnistuu kätevästi, kun oppilaitoksella on voimassaoleva Kopioston kopiointilupa. Lisätietoja: www.kopiosto.fi.

Kristiina Kuparinen
Oma suomi -oppikirjailija

Terhi Tapaninen
Oma suomi -oppikirjailija

Eveliina Korpela
Oma suomi 1 – ryhmä lentoon -oppaan tekijä

Jouni Piekkari
Oma suomi 1 – ryhmä lentoon -oppaan tekijä